Op 4 april presenteerde Frank Krake in de Maartenskerk zijn recent uitgekomen boek over de bankoverval die najaar 1944 plaatsvond. De avond was georganiseerd door onze stichting Vrienden van de Maartenskerk in samenwerking met de plaatselijke Read Shop.

Ongeveer 65 bezoekers lieten zich meeslepen door de bevlogen presentatie van Frank Krake, die zijn verhaal illustreerde met geluid en beelden, die voor een deel nog nooit eerder waren vertoond. Na afloop van de avond was er gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren door de auteur.

Het verhaal van de overval

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen en blazen spoorlijnen op.
Dan komt er een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden.

Er is dringend behoefte aan geld om de gevolgen van de spoorwegstaking te financieren. De mannen slaan toe. Kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen in een hooiberg. Algehele euforie, maar niet bij de Duitsers.

Het boek beschrijft de jacht die de Duitsers begonnen en de ontknoping van deze gigantische operatie.